Sunday, 27 November 2011

Salam Maal Hijrah


Assalamualaikum and greetings to all

nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ"

Doa Akhir Tahun
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Dan semoga rahmat dan salam terlimpahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad beserta keluarga dan para sahabat baginda
Ya Allah,
Larangan apapun dari-Mu yang telah kulakukan pada tahun ini
Sedang aku tidak bertaubat darinya
Dan Engkau tidak meredhainya,tidak melupakannya
Dan Engkau bersikap penyantun kepadaku meski Engkau berkuasa untuk menghukumku
Dan Engkau telah menyeruku untuk bertaubat sesudah aku berani berbuat durhaka kepada-Mu
Maka sesungguhnya sekarang aku memohon ampun kepada Engkau
Ampunilah aku
Dan hal-hal apapun yang Engkau redhai yang telah kulakukan pada tahun ini
Dan Engkau telah janjikan pahalanya kepadaku
Maka aku memohon kepada Engkau,ya Allah
Wahai Yang Maha Mulia
Wahai Yang Memiliki Kebesaran dan Kemuliaaan
Sudilah Engkau menerimanya
Dan janganlah Engkau putuskan harapanku kepada-Mu
Wahai Yang Maha Mulia
Dan semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam-Nya kepada junjungan kami Nabi Muhammad juga kepada keluarga dan sahabat baginda.
Perkenankanlah doa kami,ya Rahman.


Doa Awal Tahun
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Dan semoga rahmat dan salam terlimpahkan kepada junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w beserta keluarga dan para sahabat baginda
Ya Allah,Engkau Yang Maha Kekal,Maha Terdahulu lagi Maha Awal
Dan berkat kemurahan-Mu yang besar serta kurnia-Mu yang menjadi sumber segalanya terjadi
Dan kini tahun baru telah tiba
Pada tahun ini kami memohon kepada-Mu agar terpelihara dari godaan syaitan,para penyokongnya,dan bala tenteranya
Dan kami memohon agar terpelihara dari hawa nafsu kami yang selalu memerintahkan berbuat keburukan
Dan kami memohon semoga Engkau menjadikan diri kami disibukkan dengan hal-hal yang mendekatkan diri kami kepada Engkau dengan sedekat-dekatnya
Wahai Tuhan yang memiliki kebesaran dan kemuliaan
Wahai Tuhan Yang Maha Penyayang di antara para penyayang
Dan semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam-Nya kepada junjungan kami Nabi Muhammad juga kepada keluarga dan sahabat baginda.
Perkenankanlah doa kami,ya Rahman.


Sesungguhny Allah menyukai hambaNya yang berdoa,dan sesungguhnya Dia pun kata yang Dia sangat dekat dengan kita
Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang aku, Maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. [Al-Baqarah:186]
Moga tahun baru ini dilimpahi rahmat dan kasih-sayangNya =)
Bertambah iman dan amal selari dengan usia
Mana yang ada azam baru,ditunaikan
Dan orang mesti akan kata..helleh...nak kena tunggu tahun baru ke baru nak buat azam baru?
Apaper pun,better ada something dari tader langsung =)
May Allah bless

"Semoga kita akan dapat menjadi yang lebih baik dari sebelumnya"

SAYA,
READ MORE- Salam Maal Hijrah

Friday, 25 November 2011

untitle

With a Smile on my face......
You'll never know what inside my heart.....

________________________________________________________
nota picisan:im not afraid to try again.. im just afraid of getting hurt for the same reason 

yun[1241_251111]
READ MORE- untitle

Monday, 14 November 2011

Hati

Wahai pemilik hatiku yang benar....
Engkau sedang menguji hatiku....

maka....

Engkau jatuhkanlah selalu di dalam hatiku ilmu dan hikmah
Pengajaran dan ingatan
Gerakkan hatiku sesuatu yang sesuai dengan kehendakMu
Aku berlindung denganMu dengan gerak hati daripada ilham syaitan
Ingatan-ingatan hati yang inginkan kejahatan

Ya Allah
Kau peliharalah hatiku dari bisikan-bisikan yang sentiasa menguji keteguhan hatiku padaMu....
Tetapkanlah hatiku ini padaMu..biarkan aku terus terusan mengingatiMu agar aku tidak terleka dengan hasutan yang akan membuatkan aku lupa padaMu.....ku bermohon ya ALLAH.Engkau peliharalah hatiku ini ya RABB...



__________________________________________________________________________
Nota Picisan : Pandangan mata selalu menipu...pandangan akal selalu tersalah...pandangan nafsu selalu melulu....pandangan hati itu yang hakiki..

yunz[141111_0158]
READ MORE- Hati

Saturday, 12 November 2011

Hope


What if i'm already too late without i'm noticing that?
what if the thing i hope,is just some pathetic imagination?
what if,there's nothing left there for me?


____________________________________________________________________

nota picisan : i just hope..im not late...too late,that everything has changed

yun[121111_207]
READ MORE- Hope

Saturday, 29 October 2011

Here I'm Smiling


here..I'm Smiling




Do not worrry, I am fine, just go the way you were traveling..
I’ve been so sorry for making things hard..
I won’t give reasons or excuses anymore..
Thank you for loving me thus far..
When tears come out, I will smile, just the way you did for me..
I am smiling like a fool, as I send you away...
Please take care of that person, I still linger for that person...
Once I love you I cannot let go of your hand...
Once I send you away, I am hurting like this...
It’s too late, but I am still happy...
I don’t know why, you worried for me so much...
You’ll never know how much I regret this...
Because I am like you, I’ve suddenly become a lingering fool...
I’ve become pitiful after you left..
It’s laughable that I could not be with you when you were here and I am like this now.. after you left..
I am smiling today by myself, I want to see you..
Please take care of that person, I still linger for that person..
Once I love you I cannot let go of your hand..
Once I send you away, I am hurting like this..
It’s too late, but I am still happy..
As my tears hit the back of my hand without a sound..
I should be smiling but I cried instead..
When I think of that person, when I miss that person..
Smiling and crying can no longer console me..
Please take care of that person, for the last time..
If I could see that person, I will smile brightly..
If you see me...
please smile..

_________________________________________________________
nota picisan: can't you hear me??



yunz,
[2910_2019]
READ MORE- Here I'm Smiling

Monday, 13 June 2011

Happy Birthday to my dearest Friends..^^



"nice lak aku tengok gamba nih.. bile ni nak rase nasik minyak nih...hehe peace..^^,"
.:to my everdearest friends Zalila Aziz ;):.
another branch on year gone from the tree of life,another year closer to the earth and Him The Almighty.Sekali lagi kita mengaplikasikan teori maths,moga amal berkadarlangsung dengan usia =).be it a year wiser,richer with experience and good deeds.
dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
selamatkan hari dan urusannya ya Salaam[memberi keselamatan],dijauhkan dari musibah dan kesusahan,ya Muhaimin[pelindung]
lepaskan belenggunya ya Baari-u[melepaskan]
ampunkan dosa2nya yang lalu dan akan datang ya Ghaffar[pengampun]
murahkan rezekinya dengan barakah ya Razzaaq[pemberi rezeki],ya Fattaah[pembuka pintu rahmat].limpahkan rahmah dan kasih sayangMu ke atasnya,ya Wahhab[pemberi kurnia]
tinggikan darjatnya dengan iman ya Mudzillu[memuliakan]
tetapkan hatinya di jalanMu ya Hafiidhu[memelihara]
tambah indahkan peribadi dan akhlaknya ya Lathiiru[penyantun],ya Haliimu[penyabar]
permudahkan segala urusannya ya Allah
~amin~
selamat hari jadi,Sahabat
May the new day be another fresh start
May the new day bring all hopes and dreams to be accomplished
May the new day be another cherished memories for tomorrow
_____________________________________________
Nota Picisan:sis u're getting older hihihi...Biler nak belanje i nih...hehehe..^^V
May Allah Bless,
Saya An Nisa,
READ MORE- Happy Birthday to my dearest Friends..^^

Tuesday, 10 May 2011

Sanah Helwah ya Abang Man..(:


Assalamualaikum...

.:to my everdearest brother, ADZMAN B SALEH. ;):.

another branch on year gone from the tree of life,another year closer to the earth and Him The Almighty.Sekali lagi kita mengaplikasikan teori maths,moga amal berkadarlangsung dengan usia =).be it a year wiser,richer with experience and good deeds.

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
selamatkan harinya dan urusannya ya Salaam[memberi keselamatan],dijauhkan dari musibah dan kesusahan,ya Muhaimin[pelindung]
lepaskan belenggunya ya Baari-u[melepaskan]
ampunkan dosa2nya yang lalu dan akan datang ya Ghaffar[pengampun]
murahkan rezekinya dengan barakah ya Razzaaq[pemberi rezeki],ya Fattaah[pembuka pintu rahmat].limpahkan rahmah dan kasih sayangMu ke atasnya,ya Wahhab[pemberi kurnia]
tinggikan darjatnya dengan iman ya Mudzillu[memuliakan]
tetapkan hatinya di jalanMu ya Hafiidhu[memelihara]
tambah indahkan peribadi dan akhlak mereka ya Lathiiru[penyantun],ya Haliimu[penyabar]
permudahkan segala urusanbya ya Allah
~amin~

selamat ulang tahun kelahiran,

May the new day be another fresh start

May the new day bring all hopes and dreams to be accomplished

May the new day be another cherished memories for tomorrow

_____________________________________________

May Allah Bless,
Saya An Nisa

READ MORE- Sanah Helwah ya Abang Man..(:

Friday, 29 April 2011

Selamat Ulang Tahun Fazminn.net


Assalamualaikum..Salam Jumaat....



.:to Fazminn.net.. ;):.

another branch on year gone from the tree of life,another year closer to the earth and Him The Almighty.Sekali lagi kita mengaplikasikan teori maths,moga amal berkadarlangsung dengan usia =).be it a year wiser,richer with experience and good deeds.

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
selamatkan hari mereka dan urusan mereka ya Salaam[memberi keselamatan],dijauhkan dari musibah dan kesusahan,ya Muhaimin[pelindung]
lepaskan belenggunya ya Baari-u[melepaskan]
ampunkan dosa2 mereka yang lalu dan akan datang ya Ghaffar[pengampun]
murahkan rezeki mereka dengan barakah ya Razzaaq[pemberi rezeki],ya Fattaah[pembuka pintu rahmat].limpahkan rahmah dan kasih sayangMu ke atasnya,ya Wahhab[pemberi kurnia]
tinggikan darjat mereka dengan iman ya Mudzillu[memuliakan]
tetapkan hatinya di jalanMu ya Hafiidhu[memelihara]
tambah indahkan peribadi dan akhlak mereka ya Lathiiru[penyantun],ya Haliimu[penyabar]
permudahkan segala urusan mereka ya Allah
~amin~

selamat ulang tahun,untuk Fazminn.net semoga terus maju selangkah demi selangkah..InsyaAllah

May the new day be another fresh start

May the new day bring all hopes and dreams to be accomplished

May the new day be another cherished memories for tomorrow

_____________________________________________
Nota Contengan:Alhamdulillah genap setahun sudah...(:

May Allah Bless,
Saya An Nisa

READ MORE- Selamat Ulang Tahun Fazminn.net

Thursday, 28 April 2011

Alahai Facebook...sadis..

Assalamualaikum...

Semalam..aku ade bw..pastu terjumpa ini fasal la kan..macam best jea..bukan nak mengutuk ke..bukan nak tuju pada sesiapa..tapi kalau terasa terkene tu harap dimaafkan la ye...hanya nak berkongsi je..sebab entah la..tengok dunia facebook sekarang ni....alahai la...entah kenapa la mata ni darurat sangat..tercemar dek pandangan yang sebegitu....ni kan aku sebagai seorang wanita naik malu..apetah lagi kaum adam kat luar sana tu...yang pelik budak-budak bawah umur pun ada yang macam tu..tak faham betul....kalau elok setakat 2 or 3 keping tak tak pe la jugak kot nak tunjuk sapa kite kot-kot ada member yang tak kenal ke tak berapa ingat ke ...ni tak dah macam ape tah..bukan aku jeles dengan mereka-mereka ni...tak de niat pun terlintas macam tu...sebab aku pun faham..ciptaan Allah ni semua sempurna elok rupanya...tapi terpulang pada kita nak memelihara macam mana..tapi yang aku perhati sekarang ni.....alahaiiiii...Facebook-facebook.....tak pasal je facebook naik nama...


Elly bangun tidur. Terus ke meja study. On laptop.


Password : ******


~~~~~~~~


Welcome


Cursor di arah ke YouCam.


“nak snap pic dulu la. Muka baru bangun tidor..yeeaaahh!!”


Klik..klik..klik…


Save in…’aku cute’ folder.


Cursor di arah ke Celcom..double click! Connect…


“Yes! Dapat pun connect. Ingatkan dah terminate..hehe”


www.facebook.com


email password


aku_cute@yehaa.combact ******


upload photo


create album : buchuk baru bangun tdo!ngee~


location : -


“da settle da upload..yes!”


Muhd Khairy likes your photo


Boboy commented on your photo


Haziq, haikal, boboy and 26 others friends commented on your photo.


“Giler banyak..hehe baru je letak kot”


Boboy : awak ni cute sgt la..mcm amoy!


Khairi : cun abis~


Haziq : sgt comel la dia br bngun tdo..alolo~


Elly : eh..xla..mne ade..trime kasih..xcute pun…


1 message received


Opening……


Unknown :


“wah..cantik gambar. Awak ni memang suka tayang muka kat orang ke? Tahu la muka tu cantik tapi tak perlu lah nak tayang sangat der. Jaga la muka tu untuk suami. Kalau setakat 2 3 gambar ok jugak tapi kalau dah bangun tidur pun awak nak bagi tunjuk kat orang, koyak la macam ni..koyak iman kaum adam weh…nak bertanggungjawab ke kalau iman lelaki koyak disebabkan awak?? Saya tengok gambar awak yang da lama bangun tidur pun macam baru bangun tidur je sebab tak bertudung. Setahu saya orang baru bangun tidur, tak bertudung. Lagipun dress up awak gempak sangat la…baju mahal tapi kain sikit. Duit dah banyak keluar beli baju, tapi ketat-ketat jugak. Saya yang tengok ni pun dapat rasa sempit dada pakai baju macam tu. Bukan sengaja nak tengok, dah korang tunjuk, susah la saya & lelaki lain nak jaga pandangan. Tolonglah kasihankan ktorang ni. Ni yang saya nak tanya sangat ni..gambar awak yang lain mata semua hitam2 dek celak, bibir merah dek lipstick memang macam anak patung la. Rajin pulak korang make-up macam tu kan?hehe agak-agak antara pakai make-up dengan berwudhuk, mana lebih cepat & senang? K la..saya tahu awak tahu y awak sendiri TAHU yang awak tengah mendedahkan aurat awak pada orang yang tak sepatutnya. Janganlah jadi perosak iman kami. Terima kasih luangkan masa..salam =) ”


Logout


wallahu'alam~

____________________________________________

Nota Picisan : bak kata pedagang Asing: FB BUKAN TEMPAT untuk MEMPROMOSI DIRI..(:

Sesungguhnya peringatan untuk diri sendiri juga..sama-sama la kita fikirkan..(:


[END_1011_280411]

An Nisa

READ MORE- Alahai Facebook...sadis..

Sunday, 24 April 2011

Hate~Love..


10 reasons why i hate LOVE...

1.i believe that LOVE always come with endless pain
2.i hate looking at the hand-phone waiting for text or incomin
g call
3.i'll turn into most annoying person in the world you ever know;i'll probably continuously ask,what are you doing,where are you now..and etc3...then you'll hate me
4.i become psychotic moron when i love someone
5.i'm afraid of hurting others,and to be hurt again
6.i hate counting days to see someone

7.i don't have the confident to love others,and to be loved by others
8.i hate hopes and expectations...
9.i hate dreams....
10.i hate LOVE


__________________
nota Picisan:Aku rela melepaskan cintanya tapi aku tidak akan melepaskan CINTA aku pada Allah dan Rasulnya..~_~

[END_0245_24042011]
An Nisa
READ MORE- Hate~Love..

Saturday, 23 April 2011

22042011 Injured tapi puas hati..berbaloi beb

Assalamualaikum..

hi there, 22042011..kenapa dengan tarikh tu...ada 3 perkara yang sangat menggembirakan...even rasa letih tu tahap petala luar biasa sampai rasa nak demam kot..

I
pagi-pagi lagi dah bertolak dari seremban ke Petaling jaya sebab nak ambik sijil Dip kat kolej... dalam pukul 9.30 sampai dekat midvalley...tunggu berejam bas rapid yang tak berapa nak rapid tu...bebulu mata tengok bas u79 dua tiga empat biji lalu..tak apa disebabkan saya ni penyabar orangnya..so tunggu punya tunggu lastly ada jugak la bas yang saya tunggu bagai nk rak tu...

10.00 lebih bru sampai kolej...tunggu-punya tunggu kat reception tu..lasltly dapat jugak settle kan sijil tu...huh lega....


"dalam file tu ader sijil saya hihihi"
II

Settle semua tu... pegi la tunggu teksi nak ke midvalley...Alhamdulillah even panas terik tu Ya Allah tak payah nak kata..mujur dapat teksi yang tak mengarut macam haritu..kena kelentong sampai berbelas ringgit.padahal Mbpj ke midvalley baru lapan hinggit...tapi kali ni syukur dapat teksi yang bagus punye olang...amik ticket ke Hentian putra...kat sana i've meet my BFF.. Ila...so disebablan perut dah gig underground kiteorang choose to makan dulu kat kepsi...aku punya snack plate licin..nampak sangat lapar..haha...after that..yang ditunggu-tunggu.....

ni la cik Ila..cunkan..
III

kiteorang gerak memasuki..Putra World Trade Centre(PWTC) saja nak memanjangkan ayat..macam korang semua tahu..KLIBF akan berlansung start 22 April till 1 Mei..alang-alang datang Pj saya pun trus je la ke KL ni..so jalan punya jalan...halatuju saya satu je...Jemari Seni (JS)..kerana satu je...Contengan Jalanan...then akhirnya penat pusing-pusing...jumpa jugak akhirnya...banyak betul bahan bacaan kat sini..giler tengok orang shopping buku...mau RM rat-rat belaka...



here,Contengan Jalanan&Biarlah YM yang Berbicara n yang satu lagi tu free gift dari Hlovate..^^

so lepas dapat CJ ni...kiteorang jejalan lagi...nak habiskan masa sementara nak tunggu my bus pukul 5..so memang lepak berjam-jam dalam tu apetah lagi tak jumpa satu booth ni...booth Kaki Novel...lepas pusing-pusing kat situ...than jumpa la crew yang bertugas tu..disebabkan kiteorang ni nampak sangat terpinga-pinga so dia tanya la nak kemana rupanya booth tu tak jauh pun kiteorang je yang tak perasan...lastly saya berjaya juga merembat Biarlah YM berbicara sebab haritu ade terbaca dekat blog tuan punya buku ni...so sebab nak sangat tahu bab seterusnya saya pun apa lagi kasi rembat la...

finally bila dan berpuas hati.rasa berbaloi-baloi...saya dapat rembat 2 buku and Ila too...kiteorang pun gerak la nak balik memandangkan jam da pukul 4.30...lepas say bye-bye Ila pun gerak balik and saya pun melangkah naik atas bas..fuh penat tu tuhan je yang tahu..tapi dalam hati la la la....next year tak tau la dapat pegi lagi ke tidak...law ada rezeki and HLOVATE kuarkan buku baru InsyaAllah im coming!!!!....

_________________________________________

Nota picisan:Kaki still rasa sakit krem sebab lama tak berjalan jauh huhu

[END_0342_23042011]

An Nisa

READ MORE- 22042011 Injured tapi puas hati..berbaloi beb

Wednesday, 20 April 2011

Cinta itu pelik



Assalamualaikum..here my heart says..



you don't want to think about it..
but that's the only thing in your mind.
you said you don't want to see them..
but every second,the longing is killing you..
you said you hate them..
but your heart scream out loud you love that person.
you said you'll be okay if they walk away..
but you can't even imagine that moment.
you said 'i'm happy as long as you're happy..
'even if you're gone,ill eat,live and laugh happily like always..
but why the tears keep crawling on my cheeks..
those words all lies,you know it..
but even if i know it,do i have any other choice?..

the warmth from the love breeze..
make my heart frozen to death..
that words..
'i'll never fall in love again..
'i'll never get hurt by love again..
'i'll never believe in love again..
even after millions time i've repeated them..
this foolish heart wont understand..
they get hurt again..
they cry again..

there's so many things to talk..
but they all locked up in my heart..
if i said that,will he feels sad..
if i said that,will he feels guilty..
if i said that,will he feels happy..
is he busy?..
is he talking to his friends right now?
am i interrupting him?
i keep thinking about it,again and again.
after all,those unspeakable words
left here,in my heart


if i stay,will he love me,will he hate me?
if i walk away,will he hate me,will he love me?


love is weird


they call it love,
but what left is pain..
and i'm here thinking
'am i in love,or am i in pain?'..

thats what i'm thinking...thats what i feels before..for who i love before...even we're in different situation..or different feels now..even all of this our ol'story....but its still running in my mind...
and now...he deserve to someone better...


am i in pain??am i happy for them??




[End_20042011]
An Nisa
READ MORE- Cinta itu pelik

Tuesday, 12 April 2011

Cik Conteng esok pekse...study or stado??

Assalamualaikum...


hi there...adehh ini entry kinda rush punya...dah lame tak hapdet so ada ruang ni kasi cilok la sekejap even busy petala untuk bulan ni... hari ni abiskan masa dengan stadi apa yang patut......sume tau...abah,ma,akak..mak cik kedai toukeh ikan..haha yang tu tipu je...tommmmmoroowww my Muet test...adei rasa tak cukup tanah mau berlari...searching sana sini cari apa yang patut..hope enough la kot..prepare...untuk esok....hope everything will be ok.....jangan tergeliat suda..... ok...entry terpendek untuk hari ini... malam ni kene stadi lagi untuk last touch up..haish..jangan stado suda...so..wish luck untuk diri sendiri and mana candidates yang same tarikh tu gud luck too...(:

Muka untuk esok sebelum test...ayarkk...@_@
___________________________________
Nota picisan::cuak,nebes semua ada...

[END_0650_12042011]

YUNZ,
READ MORE- Cik Conteng esok pekse...study or stado??

Friday, 8 April 2011

Islam,Awalnya asing..dan Akan Kembalinya dalam Keadaan Asing


Assalamualaikum...

Sesungguhnya umat islam telah terdampar di persimpangan jalan, mereka hidup dalam kesengsaraan yang tidak pernah disaksikan oleh sejarah islam, telah berlalu banyak krisis dan bencana yang silih berganti. Hal ini kerana umat islam sekarang berada pada keadaan yang lemah dan jauh dari syariat Allah Ta’ala yang kukuh. Akibatnya kita dapatkan kaum muslimin sekarang kehilangan sebahagian negeri atau harta mereka. Mereka hidup dalam keadaan bimbang, keguncangan, ketakutan dan rasa was-was.

Islam datang pada masa jahiliyah dalam keadaan asing, dan telah datang masanya di mana islam saat ini dirasakan asing oleh pemeluknya. Sungguh benar sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam yang artinya,

“Sesungguhnya Islam dimulai dalam keadaan asing dan akan kembali asing sebagaimana awalnya, maka thuuba (beruntunglah) orang-orang yang asing” (HR Muslim).

Makna Asing

Definisi asing dalam hadits di atas bukanlah mutlak diberikan bagi seorang yang tampil beda di tengah masyarakatnya. Akan tetapi, asing di sini bermakna seorang muslim yang melaksanakan syariat Islam dengan benar ketika masyarakat melupakannya. Ketika ia melaksanakannya, masyarakat di sekitarnya mengingkarinya bahkan menentangnya. Makna asing di sini dijelaskan dalam hadits lain bahwasanya mereka adalah, “orang-orang yang berbuat kebajikan ketika manusia rusak”, dan dalam riwayat lain mereka adalah, “orang-orang shalih di antara banyaknya orang-orang yang buruk, orang yang menyelisihi mereka lebih banyak dari yang mentaati mereka”.

Makna Thuuba

Thuuba dalam hadits di atas ditafsirkan secara berbeda, sebagian ulama menafsirkannya dengan nama pohon di surga, sebagian mengatakan ia adalah kebaikan yang banyak, sebagian mengatakan ia adalah surga. Akan tetapi, semua makna tersebut adalah benar. Seorang muslim yang teguh di atas agamanya, berpegang pada tuntunan Nabinya yang suci di saat manusia sudah melupakan tuntunan tersebut, walaupun dia dicela, dihina, diasingkan karena melaksanakan agama Allah maka Dia akan menyiapkan baginya kebaikan yang sangat banyak.

Ahlussunnah adalah Kelompok Terasing

Ahlus Sunnah adalah orang-orang yang menghidupkan sunnah-sunnah Rasulullah dalam seluruh perkara, baik dalam ibadah, perilaku, dan dalam segala bidang kehidupannya. Oleh karena itu, biasanya mereka menjadi orang-orang yang dipandang asing di tengah masyarakatnya dikarenakan mereka menghidupkan sunnah yang sebelumnya belum dikenal atau mereka menyelisihi adat istiadat setempat yang berseberangan dengan syari’at. Maka Ahlus Sunnah adalah kelompok terasing.

Para ulama biasa mensifati Ahlus Sunnah dengan keterasingan dan jumlah

yang sedikit. Al-Hasan Al-Bashrirahimahullah berkata kepada sahabat-sahabat beliau, “Wahai Ahlus Sunnah, lemah lembutlah kalian semoga AllahTa’ala merahmati kalian, karena kalian termasuk orang-orang yang paling sedikit”. Yunus bin Ubaid rahimahullah berkata, ”Tidak ada satupun yang lebih asing dari As-Sunnah dan orang yang mengenalnya”. Sufyan At-Tsauriyrahimahullah berkata, ”Berbuat baiklah kepada Ahlus Sunnah karena mereka adalah orang-orang asing”.

Sunnah yang dimaksudkan di atas bukanlah sebagaimana pengerti

an menurut ulama fiqh, yaitu sesuatu yang apabila dikerjakan mendapatkan pahala dan apabila ditinggalkan tidak mendapat dosa. Namun yang dimaksud para ulama di atas dengan sunnah adalah jalan hidup Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam beragama. Itulah jalan yang Nabishallallahu ‘alaihi wa sallam dan para sahabatnya berada di atasnya yaitu jalan yang terbebas dari segala bentuk syubhat (virus pemikiran) dan syahwat (virus menginginkan hal-hal yang Allah larang). Jadi tepatlah pengertian Ahlus Sunnah yang dikatakan Al-Fudhail bin Iyaadh yaitu mereka adalah orang yang mengerti tentang barang-barang halal apa saja yang masuk ke perutnya. Karena memakan barang-barang yang halal merupakan perkara sunnah paling penting yang dipegangi oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan para sahabatnya.

Keterasingan Islam Saat Ini

Saudaraku, saat ini telah terlihat bagaimana kebenaran sabda Nabi shalllahu ’alaihi wa sallam di atas. Kaum muslimin saat ini yang sudah jauh dari agamanya membolehkan berbagai perkara yang sudah jelas-jelas dilarang oleh Allah dan Rasul-Nya dan melarang perkara yang Allah dan Rasul-Nya perbolehkan. Lihatlah contohnya perkara zina yang jelas-jelas dilakukan di depan umum dan disebarluaskan. Masyarakat malah membiarkan perbuatan ini, bahkan menyanjungnya pelakunya karena dia telah mengakui kesalahannya. Sedangkan orang yang melakukan perbuatan yang jelas-jelas halalnya dalam syari’at ini yaitu poligami malah dihujat, dicela bahkan dituduh sebagai orang yang memperturutkan hawa nafsunya, wal’iyudzu billah. Inilah keterasingan Islam saat ini.

Wahai Dzat yang membolak-bolakkan hati, tetapkan hati kami diatas agama-Mu, wahai dzat yang memalingkan hati, palingkan hati kami pada ketaatan kepada-Mu.

Kredit to : Satria buana

___________________________________________
Nota Picisan: " SEBARKANLAH AJARANKU WALAU SATU AYAT PUN" (Sabda Rasulullah S.A.W) "Nescaya ALLAH S.W.T memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati ALLAH S.W.T dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar"...insyaALLAH~

saya,An Nisa

READ MORE- Islam,Awalnya asing..dan Akan Kembalinya dalam Keadaan Asing

Thursday, 7 April 2011

Rapuh


Assalamualaikum...sungguh lagu-lagu opick ni best...berulang kali dengar.... saya rasa sayu...berkali dengar...rasa nak menagis...

Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


______________________________________________
Nota Contengan::life breaks me all..but in the end im stronger in my broken places
reality hurt,truth bites
living's killing,todays torture and yesterday are just as bad but i do,
believe in God's love im living n because of His love..mogakan kutemui jalanMU..


May Allah Bless
Yunz
READ MORE- Rapuh