Thursday, 30 December 2010

Merajuk..??Tembikai Susu

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ



"merajuk vs tembikai Susu"

Semalam ingat jadi nak pegi amik Spec kt Segamat pagi tu..abah cakap petang...x pelah cam tu...tunggu punye tunggu..skali tak jadi sebeb compny tak settlekan gaji lagi...ok la..ta pelah camtu....


harini plak...abah suruh siap petang pegi Segamat..aku pun suke la..coz dan tertunggu-tunggu nak amik spec tu...uncle tokey kedai tu pown da call smalam...sekali abah pegi chek gaji kat bank..skali campny tak masukkan lagi jugai...adeii

ayat ma: nanti masukkan duit akak dulu ey..abah gaji t ganti balik..pastu amik la spec tu...
ayat aku::
ok la..(dengan lemah longlainye...)bermaksud spec ta boleh amik lagi...huhuhu..sob..sob...

dalam kete aku sonyap yo...hehehe....pastu ma ngan abah ajak pegi pasar..aku ikot je...aku still senyap cam tadi....

skali abah singgah kedai Buah...beli la buah epal....skali ma datang dekat aku.."nak buah dalam plastik tu tak??"

"Tembikai Susu"...aku pown senyum sampai telinga..aku taw ma nak pujuk aku...Tembikai Susu tu pebret aku...hehe pandai la...sebenarnye aku bukan merajuk..tapi aku mengantuk..wakakakaka....

so maybe esok atau lusa kot baru boley amik Spec..huhuhu..ta pe lah ...tak kesah pown...kan....;)
_____________________________________________________________________________________
p/s:: sape nak ngorat saye kene sediakan Tembikai susu banyak-banyak yep..hihihi

keep thing simple ey
keep things simple
and respect
that the key
and fun
that's the keychain

me,
Yunz


READ MORE- Merajuk..??Tembikai Susu

Wednesday, 29 December 2010

Selamat Ulang Tahun Sayang





"Selamat Ulang Tahun Nazz...Semoga..kebahagiaan seta keceriaan menjadi milik awak.Dan semoga hidup awak sentiasa mendapat keredha yang Maha Esa..."
____________________________________________________________________

"I'll always remember... I'll never forget, how you took my breath away, the first time we met. No matter what happens... no matter what we do, I'll always remember the first time I saw you."


saya,Yunz
READ MORE- Selamat Ulang Tahun Sayang

Moonless Night. (Your Birthday)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

Today was your birthday,
And I miss you on your birthday,
Not only for your smile,
But for the piece of me that's gone,
Left within your care.
I'm in an empty hallway
And have been for awhile,
Gazing inwardly towards home,
Neither here nor there.

How quickly we've turned distant!
The months pass by like years.
So soon seem so apart!

How imprecise the instant
Held hostage by my tears!
Though Time may seem insatiable,
I have you in my heart.
_____________________________________________________________________________________
p/s::projek Moonless ini bukanlah bertujuan menarik perhatian sesiapa..dan bukan untuk minta supaya "dia" pulang kepangkuan saya..tetapi ia adalah sekadar luahan..yang selama ini terpendam...Moonless adalah diri saya...jiwa saya...dengan cara ini..sedikit beban yang terpikul..kekecewaan yang saya tanggung...lepas perlahan-lahan..apa yang pasti...kebahagiaan "dia" lebih penting berbanding diri saya....Kerana saya mahu yang terbaik untuk dia...dia terlalu baik untuk saya..dan dia seharusnya mendapat yang lebih baik dari saya....dan kerana itu saya berlalu....biarpun jauh disudut hati...masih punya "rasa itu"

THE ENDS..

0000_30122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (Your Birthday)

Malaysia Julang AFF Suzuki Cup 2010

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

PIALA YANG MENJADI REBUTAN

Alhamdulillah... Akhirnya piala Suzuki menjadi milik kita. even tewas 2-1..tetapi mata agreget yang Malaysia perolehi menjadikan 4-2 seterusnya Malaysia dinobatkan sebagai Juara baru(New King)..Setelah mengharungi 90 minit di Stadium Bung Karno dengan penuh aksi yang mencemaskan lagi mendebarkan.

"Syabas Skuad Bola Sepak Malaysia"

Pujian harus diberikan kepada penjaga pintu gol Malaysia iaitu Khairul Fahmi Che Mat yang telah beraksi sehabis baik. Namun sebenarnya tahniah juga kepada barisan pemain Malaysia telah menunjukkan aksi yang sangat hebat.


penjaring gola terbanyak AFF SUZUKI CUP 2010

Terima kasih kepada Safee Sali kerana menjaringkan gol yang amat berharga.Seterusnya dinobatkan penjaring terbanyak. Syabas pasukan Malaysia. selepas ini kita sasarkan kepada tahap yang lebih. Harimau Malaya telah bangun dari tidur yang panjang. sekali lagi syabas Malaysia.
____________________________________________________________________________________
p/s::riuh orang kampung bersorak malam ni...tengok ghimau baham garuda 4-2..

Tanah Tumpahnya Darahku
Musuhnya Habis Berbisa
1 Penyokong, 1 Bendera, 1 Sokongan
1 HARAPAN

Saya,Yunz
READ MORE- Malaysia Julang AFF Suzuki Cup 2010

Moonless Night. (Move on)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQHurting inside
Don't want no more tears
This was
One of my greatest fears

He made me cry
He didn't care
He said goodbye

No longer loved
No longer wanna feel
Body going numb
Hoping this isn't real

Love left me to die
Love left me in sorrow
Left me to cry
Don't want a tomorrow

I lost your love
You took mine
You took my heart
But without it ill do just fine

It kills me inside
To know that you're gone
But I know
That it's time to move on
_______________________________________________________________________________________
To be continued.....
1124_29122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (Move on)

Moonless Night. ()What Hurt The Most)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

What hurt the most...
Was loving you so much,
But that not being enough.
What hurt the most...
Was watching you walk away,
And knowing my chance was ruined.
What hurt the most...
Was having you so close,
But not close enough.
What hurts the most...
Is knowing I can never have you, but
What hurts more than anything else...
_____________________________________________________________________________________
To be continued.....
2010_28122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz

Is knowing that I had you.


READ MORE- Moonless Night. ()What Hurt The Most)

Tuesday, 28 December 2010

Moonless Night. (The Feeling I Get)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ



This feeling I get,
The same old one,
Whenever I'm around you I just want to scream,
But when you leave I feel the same,
The same when you let me go,
The same day you ended us by text,
I just can't take this every time I see you,
I hate,
This feeling I get.
_______________________________________________________________________________________
To be continued.....
2015_27122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (The Feeling I Get)

Monday, 27 December 2010

Moonless Night. (Is Still The Same)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


I Hide My Tears When I Say Your Name
But The Pain In My Heart
Is Still The Same

Although I Smile
And Seem Carefree
There Is No One Who Misses
You More Then Me !!!
____________________________________________________________________
To be continued.....
2210_26122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (Is Still The Same)

Sunday, 26 December 2010

3 Gol Untuk Malaysia Vs Indonesia(Final Leg 1)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

cayalah!!Pertarungan Sang Harimau menetang Sang Garuda (Malaysia vs Indonesia)..memang menghiburkan..sampai abah ngan mama turun join skali aku tengok bola..siap anak buah aku pown sorak sama-sama...Tahniah buat Skuad Bola Sepak Malaysia..walaupun Indonesia pernah menang 5-1 dekat , Stadium Utama Gelora Bung Karno Jakarta haritu..tapi kekalahan tu dah ditebus,even tak dapat sampai 5 gol pun... tapi aku respect dengan Team Malaysia...ni dapat buktikan kebangkitan semula Skuad Bola Sepak Malaysia..aku tengok ledakkan 3 gol untuk Malaysia tu memang cantik....Syabas Malaysia...:)

ledakkan 2 gol SAFEE SALI..>>penjaring terbanyak


so 3 gol untuk Malaysia jaringan Safee Sali dengan Ashari Samsuddin menjadi bekalan untuk perlawanan akhir seterusnya di Indonesia,sekali lagi Malaysia akan bertarung di
Stadium Utama Gelora Bung Karno Jakarta..sama-sama kite nantikan..

Jadual Perlawanan AFF SUZUKI CUP 2010

Semoga Skuad Harimau Malaya ni akan bawak balik piala Suzuki AFF ni balik Malaysia
..Syabas skali lagi untuk Skuad Bimbingan Rajagopal.:)..
____________________________________________________________________
p/s::harap penantian 14 tahun akan berakhir dengan kejayaan...sekaligus menutup tirai 2010 dengan cemerlang,gemilang dan terbilang..(wah semangatnye aku..ekeke)

Tanah Tumpahnya Darahku
Musuhnya Habis Berbisa
1 Penyokong, 1 Bendera, 1 Sokongan
1 HARAPAN

Saya,Yunz

READ MORE- 3 Gol Untuk Malaysia Vs Indonesia(Final Leg 1)

Moonless Night. (Looking Through My Eyes)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


Like the nights before today,
The memories of you and me haunts me again like yesterday,
Tomorrow will bring more sorrow,
Of the love that I see no more,

The morning sun that rises brings no longer the ray of light,
Hiding itself behind the clouds,
The nights that felt so warm before,
Now cold and harsh,

I searched my soul to find myself,
And the journey never seemed to end,
For I lost it not in me,
But I lost it in you,

The mornings will never be the same,
The evenings only brings me more pain,
Only when I close my eyes,
Can the storms calm itself,

For it is when you are in my heart,
Where you whispers those words of love I long to hear,
Where you heal me with your touch
Where my dreams are reality.
____________________________________________________________________
To be continued.....
2215_25122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz


READ MORE- Moonless Night. (Looking Through My Eyes)

Moonless Night. (How Can?)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


I can close my eyes to things
I don't want to see...
But how can I close my heart to things
I don't want to feel...
____________________________________________________________________
To be continued.....
2310_24122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz


READ MORE- Moonless Night. (How Can?)

Moonless Night. (My World)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

Love. Is that what I crave?
If it is, then why can't I find it?
Hate. Does that mean anger?
If it does, then why do I feel hollow?
Pain. Does that mean suffering?
If it does, then why does it feel comforting?
Memories. Are they not images of the past?
If they are, why is there only shadows?
Smiles. Does that mean happiness?
If it does, then why does it hurt?
Life. What does it mean?
Should it mean any of these things?
If it doesn't, then why are they there?
_____________________________________________________________________________________
To be continued.....
2000_23122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz

READ MORE- Moonless Night. (My World)

Friday, 24 December 2010

Debaran Piala Suzuki AFF 2010

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ"

Debaran Final Piala AFF Suzuki 2010 (perlawanan pertama) di Stadium Bukit Jalil makin terasa..Even perlawanan tu belum pun bermula tapi perang antara kedua - dua penyokong Malaysia dengan Indonesia suda mula terasa.Sesambil aku teroka Youtube cari lagu..skali aku terjumpa la pasal artikel pasal Perang Mulut yang terjadi milik ilenization...skodeng kejap..huhu...betul la.memang berperang jugak la...belum apa-apa lagi dah kecoh..

terjah la Facebook plak..mak ai..semua pakat tukar profil Harimau Malaya..dah macam persidangan ghimau-ghimau jadian dah aku tengok..


aku pun nak bertukar..cakap pasal bertukar ni..aku ada terbaca info pasal ULTRAS MALAYA...pada mulanya aku ingat tentera otomen tu..sebab yela baju Skuad Malaysia kan biru merah putih...hehe rupenye bukan la..Ultras Malaya ni pasukan penyokong setia Harimau Malaya la...diorang asalnye slalu lepak dekat HarimauMalaya.com tetapi sekarang dah ada website sendiri ultrasmalaya.net.

tapi jangan salah anggap dengan geng Ultras ni..Ultras bukan ‘hooligan’ atau pencetus kekecohan tetapi barisan ini adalah pejuang yang diketahui sifat luar biasa menyokong dan tetap setia untuk jatuh bangun bersama dengan skuad Harimau Malaya, sesuai dengan slogan mereka iaitu ‘Hingga ke Titisan Darah Terakhir...wah gitu..semangat betul aku ni..


selepas 14 tahun menunggu...mungkinkah Malaysia akan menjulang Piala tersebut bagi edisi kali ni??26 Disember adalah penentu segalanya..Semoga Malaysia beroleh kejayaan nanti....VIVA HARIMAU MALAYA....NGAUMANMU JELAS KEDENGARAN KINI....(semangat botui aku ni hehehe)

____________________________________________________________________
p/s::Semoga perlawanan Akhir pertama ini tidak dicemari dengan aksi2 kurang senang penyokong kedua - dua negara.

Tanah Tumpahnya Darahku
Musuhnya Habis Berbisa
1 Penyokong, 1 Bendera, 1 Sokongan
1 HARAPAN


Saya,Yunz
READ MORE- Debaran Piala Suzuki AFF 2010

Thursday, 23 December 2010

Moonless Night. (Hlovate)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


strong airflow between us, pretending that am ok..ya, i do
i gotta be strong, gotta be tough, iv gone through worst than this
love is NOT in the air, oh no, am not OK

should i let everything go away just like that..or should i become a saviour?
to be or not to be?

i am confused, i call this crazy kind of love
am not capable of controlling myself
overwhelmed
i am trapped
oh my insane love

SAVE ME
___________________________________________________________________________
To be continued.....
2010_22122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (Hlovate)

Wednesday, 22 December 2010

Ketuk Mengetuk

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

aha...Arini aku pergi segamat..tujuan utama nak menghantar akak aku balik skudai..cadang nak pegi mengecek mata..untuk KTU...aku rabun ke??aah memang pown..dari aku pegi chek baik aku wat terus cemin mata en.sebab spec lame entah mana aku tercampak tinggal kotak je...adeii...ok proses memilih pown berlangsung..banyak giler orang tu suggest kat aku..and then last berkenan la dekat satu design ni...pada mula murah jep...pastu macam mana terkeluar idea pasal spec photogrey transition jernih tukar jadi gelap bila kena uv cahaya matahari..ekeke...
"lebih kurang beginilah rupanya transition lens photogrey tu"

dah harganya hehe..adei boley tak nak flirt ngn tokey kedai tu...hehehe..murah sikit kan..ala tawar menawar tu beser la......oleh kerana aku tak keje lagi so terpaksa la ketuk sikit si abah ni support aku..comision kate si tokey cemin mate nieyh hehehe..(jangan diikut ye perangai ni tak baik..ekeke)

aku tanye dengan comelnye membodek

"abah boleh tak buat ni tapi abah tambah sikit ey..hehehe"

dan dengan machonye abah ku menjawab

"buatlah"

hahah green light tu...waah....so biar pown harini serat duit aku melayang..tak kesah la...janji dapat melihat dengan selesa kan ni tak tyme tengok tv jep mesti aku kena kecikkan mata supaya dapat nengok tulisan kecik subtitle tuh hadoii.....lepas je check mata hohoh.power makin naik ma...da kene ceramah free je dengan tokey kedai tu gara-gara tak pakai..wallah...ala tak pakai pown boley nampak je lagi tapi tu la..kabur sikit...dan power rabun ku dah ceceh 400 lebeh..mak aii boley tahan jugak

kanan-330
kiri-165

tu tak masuk silau lagi..;

kanan-200
kiri-150

nasib la kan...huhu..boleh kater seluruh family aku ader gen rabuh..heh..anak sape??anak ma ngan abah jugak kan...bagi aku lagi baik pakai spec dari main korek-korek mata tu..memang la..nampak cantik..tapi entah sebab aku memang tak minat kot...leceh..cerewet..law spec just pakai jep settle....ni dah kali entah keberapa aku tukar spec..hehe agaknye boleh bukak muzium da kot law kumpul balik....;D
____________________________________________________________________
keep thing simple ey
keep things simple
and respect
that the key
and fun
that's the keychain

me,
Yunz






READ MORE- Ketuk Mengetuk

Tuesday, 21 December 2010

Moonless Night. (The Light)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


What do you do when you see no reason to continue?
When you fear the pain of the eternal future?
What do you say? How can you stay?

Life is short and sweet: so they say.
How is it short – when it takes an eternity to end?
How is it sweet – when it is only pain?

In my soul the rain never ends…the sun never shines.
I pray every night to see the light, but it never comes.
And when the rain slackens and I think light has came,
Thunder claps and the rain pours again…and hope is gone.

I only wish I could see the happiness once more.
I only want the love in my heart to be released,
But how can this happen when I can’t set it free?
How can it happen when it refuses to leave?

Nobody knows my inner struggle to be normal,
And upon hearing of it they laugh and retort,
‘You aren’t normal and never will be’, they all say…
‘You are the one who is hated and despised.’

If there is happiness to be found, show me.
If there is hope to be seen, show me.
I want to see the light; I want to know why;
I want to see the light; I want to be free
______________________________________________________________________
To be continued.....
2315_21122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night. (The Light)

Moonless Night. (Looking Back)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


When you look back on times we had
I wonder if you smile?
I wonder if you knew that through the good or bad
I was on your side

When you remember our old days
I wonder if you still feel the same?
I'm sorry for the disappointing changes
I'm sorry for the pain

When you think back on all we've done
I wonder if you feel proud?
All those glorious days when we were together
Are the days I often think about

We claimed the brightest stars
We came so far and showed them what we can't forget
I'm sorry if we've hurt eachother
I'm sorry if you regret

And if somehow you find me
On your trip to memory lane
I'm sorry we're no longer the same
I'm sorry for the things that changed
.
____________________________________________________________________________________
To be continued.....
2000_20122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz

READ MORE- Moonless Night. (Looking Back)

Sunday, 19 December 2010

Moonless Night.(Something i though u must know)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ


cuma satu kau harus tahu,
that, no one can replace you.
itupun kalau kau kisah,
because until today
after everything is done,
kau terus membisu,
dari aku
who’s been waiting for you?
although you know
it's sia-sia.

belaka.

___________________________________________________________________

To be continued.....

2009_18122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz
READ MORE- Moonless Night.(Something i though u must know)

Saturday, 18 December 2010

Malaysia Ke Final AFF

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa.n.TQ"



Wokey tepat jam 9.00 baru aku boley buka tv disebabkan bekalan elektrik terputus kejap..itu angkara pokok ciku la..huhu hampeh betoi...dah terlepas 30 minit bola start..huhu..nasib 0-0 lagi....hehe...punya la cuak lagi tension mase dok nengok diorang lawan tu..pergh la..vietnam pown boleyh tahan kasi serangan bertubi-tubi..tapi syabas Malaysia..dapat mempertahankan dari gawang dibolosi oleh skuad Gerila Vietchong tu....huhuhu

Barisan Skuad Harimau Malaya Piala Suzuki AFF 2010

kalau tyme Vietnam gasak kubu pertahanan Malaysia...mula la memang debar..tapi. penjaga gol Malaysia,Khairul Fahmi Che Mat..memang best keeper la..banyak kali slamatkan gol dari bocor..fuhh..memang selamat..Walaupun agak tension dengan asakan dr skuad Vietnam tu..kan....

even beberapa tonggak utama yang injured macam Zaquan,aidil,Bunyamin,Norhafiz Zamani,Badrul bakhtiar,Azmi,nasriq,Ahmad fakri, S Chanthuru...tak de...tapi skuad Harimau Malaya ni tetap tunjuk taringnya....hehe..dengan kelebihan 2-0...jaringan Safee Sali mase kat bukit Jalil 15 Disember lepas..dah melayakkan Malaysia ke final....bila pertempuran hari ini berakhir dengan 0-0...so vietnam jangan kecewa cuba lagi next time okey...

Indonesia Vs Malaysia

so untuk final 26 Disember nieyh...Malaysia akan bertemu jiran sebelah kite..Indonesia...apakah Malaysia akan mencatat kemenangan yang sama??..hehe kita kene tunggu okey...

____________________________________________________________________
p/s bak kata pengacara tv tu..jadikan bendara Malaysia sebagai bendera keramat dan lagu Malaysia sebagai lagu keramat..Semoga kejayaan akan menjadi milik Malaysia"Majulah Sukan Untuk Negara"

saya,Yunz
READ MORE- Malaysia Ke Final AFF

Pilihan Keluarga atau Pilihan Hati?

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa.n.TQ"


entry kali ni mungkin agak pelik bagi aku...tapi law korang tu tak la kot..hurmm...persoalan yang tetiba datang ketuk pintu...otak aku.....pasal JODOH...yup..agak-agak u'ols..better Pilihan Sendiri ke Pilihan Keluarga??

hurmm...

Kalau Pilihan Sendiri
Mesti la yang korang suka kan. Yang korang kenal hati budinya. Orang tu juga pasti orang yang korang cinta. Tak kisah la yang baru bercinta or dah bertahun cinta. Ada orang bercinta 7 or 8 tahun baru kawin. Ada orang bercinta beberapa bulan je, dah kawin. Tapi masih pilihan sendiri. Orang kata pilihan sendiri ni kekal lama perkahwinannya sebab pilihan sendirikan. Baik buruk orang tu, itu la yang kita pilih. Tiada paksaan dari sesiapa. Tapi ada juga yang bercinta lama, kawin atas suka sama suka, tapi usia perkahwinan baru 3tahun, dah bercerai.Baru kawen sebulan pun boleh bercerai..Ada kan kes macam tu? Pastu kadang kala pilihan sendiri ni tak direstui keluarga.Kalau kahwin tapi tak dapat restu ibu bapa, susah juga kan?Agak takut kalau tersalah pilih pulak kan...?

Kalau Pilihan Keluarga
Mungkin susah nak serasi sebab tak pernah kenal. Tapi orang dulu-dulu ramai je kahwin atas pilihan ibu bapa. Takde pun nak bercinta. Tapi kekal je sampai mati. Zaman sekarang boleh ke lagi macam tu? Kalau pilihan ibubapa, dah tentunya keluarga merestui. Tak perlu dah nak pikir pasal restu. Mungkin pilihan ibu bapa tu baik juga sebab mana ada orang nak anaknya kahwin dengan orang jahat atau buatkan anaknya jadi susah? Takde kan? So dah tentu pilihan keluarga tu baik. Tapi kalau orang yang dipilih tu, depan ibu bapa kita, dia baik je. Pijak semut tak mati la. Tapi bila dah kahwin, duduk dengan isteri je, mula la berperangai sebenar. Jahat, pukul isteri, tak bagi nafkah. Bila disoal, dia kata dia bukan rela pun dengan perkahwinan tu. Tapi mak ayah isteri dia yang nak..Macamana plak kes macam tu?Satu lagi kalau kahwin ikut pilihan keluarga mesti akan bercinta lepas kawin kan...hurmm pulak tu aku ada terbaca satu artikel pasal ni

Bercinta Lepas Kawin
Bercinta selepas kahwin
adalah merupakan sunnah Rasul. Mungkin terlalu ideal atau terlalu jauh untuk melihat tradisi perkahwinan Rasulullah s. a. w dan para sahabatnya yang serba indah. Tetapi cukuplah kita mengimbau trend perkahwinan masyarakat Melayu Islam satu ketika dahulu yang menyaksikan ramai yang berkahwin atas pilihan ibubapa dan perkahwinan itu ternyata berjaya.

Para ibubapa ketika itu memilih calon menantu mereka berdasarkan panduan yang diberikan oleh Nabi Muhammad s.a.w melalui sabdanya : "Dikahwini wanita itu atas dasar empat perkara : harta,keturunan,rupa dan agama. Kahwinilah atas dasar agama nescaya kamu akan mendapat kebajikan".(mafhum hadis)

Bukan itu sahaja, malah trend masyarakat ketika itu juga sangat memandang tinggi nilai akhlak dan budi. Jadi perkahwinan melalui orang perantaraan (match maker) yang dipercayai kesolehannya juga mudah dilaksanakan. Dan perkahwinan tanpa didahului cinta sudah menjadi perkara biasa pada ketika itu.

Namun ini tidaklah menafikan perkara-perkara yang boleh dan memang dibenarkan oleh syariat untuk dilakukan sebelum sesuatu perkahwinan dipersetujui. Misalnya, seseorang dibolehkan melihat calon isteri atau suami, menyelidiki maklumat tentang pekerjaan, peribadi dan lain- lain latar belakang calon. Ini semua dapat dibuat dengan adanya pengaturan orang tengah - sama ada terdiri daripada keluarga atau teman-teman yang rapat. Tegasnya tidak payahlah seseorang itu sendiri bersusah payah mendapatkan maklumat tentang calon suami atau isteri melalui cara percintaan.

Tidak hairanlah kalau suasana bulan madu akan lebih panjang malah akan terus berkekalan sepanjang perkahwinan. Marilah kita dekatkan semula keindahan cinta dengan mendekatkan diri kepada Pencipta cinta.
Rumahtangga pasti berseri apabila suami isteri sama-sama cintakan Ilahi.Itulah cinta bersulam redha.InsyaAllah..~

entry ni wujud lepas aku tengok ulangan drama AdaMaya...haha beshkan cerita tu..anyway bagi aku la..bila difikirkan pilihan keluaga ke pilihan hati ke sama je yang penting bersedia nak pikul tanggungjawab dan amanah tu kan..InsyaAllah dan yang paling penting mohonlah pertolongan dan petunjuk dariNya...kerana Dia yang lebih mengetahui..aite..:)
___________________________________________________________________________
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”-Surah Al-Baqarah Ayat 216
-ringkasnye,ALLAH MAHA MENGETAHUI ape yg TERbaik untuk setiap hambanya.
jd walau sesiapa pun jodh kte(samaada pilhn sndiri@keluarga),itu telah dtntukan ALLAH... kompom ade hikmahnye.:)


May Allah Bless,
Saya,Yunz
READ MORE- Pilihan Keluarga atau Pilihan Hati?

Moonless Night. (Memory Lane)

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ

"

Call me chicken or coward
If u like im outta voice
Speechless for this,because of u
Have i ever told u

How kind u're in my eyes?
How your word keep me alive?
How your laughter smooths me?
How missing you kills me?
How you're answer to mt prayer?
That i need u badly?
That i love u deeply?
your->i meant forever and ever?

"I Just want to be there by your side comes hell or high water...and i just want to be with you for two times....Now and Forever"
___________________________________________________________________________
To be continued.....

2209_17122010

memories in a reminiscence NY

me,
Yunz

READ MORE- Moonless Night. (Memory Lane)

Friday, 17 December 2010

Awak comel lah..

Assalamualaikum and greetings to all
nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ"

Mini JCW(John Cooper Work)

tadaa...ha ari ni gua terasa nak cerita satu benda...agak comel lah kan..memang pun...ni ha MINI COOPER...ari tu gua ade jejalan kat area segamat johor..skali gua terpandang satu kereta ni comel sangat haha..kecik molek je...yang tak tahan tu berdesup jep wat aksi kejar-kejar dengan motor rxz..sampai teteleng kepala gua tekezut..haha..tak tahu lah kan..tapi kete tu nampak comel sangat.....

tak silap gua melalui pengamatan gua..gua kenal 3 jenis jep kete ni...Mini Cooper,Mini Cooper S dengan Mini Cooper JCW...haha antara 3 jenis ni..gua paling minat dengan Mini Cooper JCW..mybe sebab design n sebab laju ..body pown boleh tahan ringan...apeper pown tiga-tiga ni tetap comel..

abah gua pown ada cakap mini cooper ni boleh tahan laju dia..kete ni boleh pecut..dari 0 ke 100 kilometer sejam..(km/j) dalam lebih kurang 10.4 saat la..tu bagi Mini Cooper..Mini Cooper S plak..law nk pecut tu dari 0 ke 100 (km/j) dalam..7.2 saat...yang paling besh Mini Cooper JCW...6.5 saat...amacam laju tak..agak-agak la.. goyang x law orang yang tak biasa nek keje laju....haha...macam gua...dah terbiasa orang bawak laju...lagi-lagi abah gua... kalau boleh semua dia nak potong..kadang tu seriau jugak adeii...gua ingat member gua ari tu...nek nak p segamat mau pucat muka dia..nasib ko la Ima..heheh tu la abah gua...sebab tu law orang bawak slow gua rase macam lembab sangat sebab 20 taun nek kete macam nek roller coster...keje abah gua la tuh....abah oo abah...yang penting "Utamakan Keselamatan..Ingatlah Orang Yang Tersayang..":)



Mini cooper S & Mini cooper

Harga pown boleh tahan gua try survey...law Mini Cooper harga dye (RM195,888)..Mini Cooper S (RM239,888) n Mini JCW (RM275,888)..amacam..(kening double jerk)


____________________________________________________________________
p/s::mak gua kate "tak payah cari laki dulu..ko blaja pepandai..ko keje bebaik..ko cari rumah ,kete baru la nk pikir gatai nak berlaki ke kan.."..aiseh mak...ade botul jugak tuh kan..hahaha...mak oh mak...senang mak jela yang carikan haha..bak kater orang pilihan orang tua ni berkat..almaklum la..anak mak sorang ni tak reti nak becinta cintun ni...hampeh je...aiseh..opss suda merepek meraban pulak..adeii..

keep thing simple ey
keep things simple
and respect
that the key
and fun
that's the keychain

me,
Yunz


READ MORE- Awak comel lah..

Thursday, 16 December 2010

Perkara yang Perempuan patut tahu tentang lelaki..

Assalamualaikum and greetings to all

nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ"


1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).

2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…

6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.

7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!

8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.

9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

10. Bila lelaki cakap "direct to the point" dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!



12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…

14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.

15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)

16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…

19.Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.

20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

"Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!"

_____________________________________________________________________________________
p/s..ok...cukup untuk hari ini..dasat betul mengupdate...simpan-simpan....sambung esok okeyh..part gurl pulak......"enjoy reading n shouting"

keep thing simple ey
keep things simple
and respect
that the key
and fun
that's the keychain

me,
Yunz


READ MORE- Perkara yang Perempuan patut tahu tentang lelaki..

Kalau Perempuan......


Assalamualaikum and greetings to all

nota contengan::"read if u want..free to leave kalau rasa tak selesa..TQ"


kalau perempuan.....

Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...


kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman nih...kesian

kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak huduh..

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati...!

kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...


kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la....

kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki tuh!


kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu....

kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:...patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang

kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi..


kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih....

kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya nih.....

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar

kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh....

kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu....


kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy forever

kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa masak
Lelaki akan kata: dah la lawa, pandai masak pulak tu...

kalau perempuan tak lawa masak
Lelaki akan cakap: ntah sedap ke tak????


kalau perempuan lawa main2 miss call
Lelaki akan kata: takpe...

kalau perempuan tak lawa main2 miss call
Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke... sibuk ni tau..


kalau perempuan lawa hantar2 email
Lelaki akan kata: sukenya....

kalau perempuan tak lawa hantar2 email
Lelaki akan cakap: balik2 email dia...boring
___________________________________________________________________________
p/s:Sekadar hiburan semata...yang terkena tu...maaf lah ye....

keep thing simple ey
keep things simple
and respect
that the key
and fun
that's the keychain

me,
Yunz

READ MORE- Kalau Perempuan......